Kärkiohjaus IBC

Kärkiohjaus

Puomin Älykäs Kärkiohjaus IBC

John Deere toi älykkään kärkiohjauksen eli IBC:n kuormakoneisiin vuonna 2013. IBC:n avulla puomin ohjaus on tarkkaa, nopeaa ja helppoa, koska kuljettaja voi keskittyä kouran ohjaamiseen puomin nivelten liikuttelun sijasta. Vuonna 2017 puomin kärkiohjaus esiteltiin myös harvestereihin. Harvesterissa kärkiohjaus on sovitettu työsykliin; puomin liikeradat ja toiminta mukautuvat automaattisesti harvesterin työvaiheeseen.

Käyttäjäkokemuksia

Metsäkoneyhtymä Aittamäki Oy:n Patrik Aittamäki kommentoi koeajon kokemuksia.

Metsäkoneyhtymä Aittamäki Oy:n Patrik Aittamäki kommentoi koeajon kokemuksia.

Motourakointi Pikkarainen Oy:n Jarno Pikkarainen kertoo kokemuksiaan IBC:stä.

Motourakointi Pikkarainen Oy:n Jarno Pikkarainen kertoo kokemuksiaan IBC:stä.

Granvikin Metsätyö Oy:n Johnny Granvik kertoo ajatuksiaan IBC:stä.

Granvikin Metsätyö Oy:n Johnny Granvik kertoo ajatuksiaan IBC:stä.

John Deere 1110G

Helppous ja nopeus

Kärkiohjauksen avulla kuormaimesta tulee erittäin tarkka ja helppokäyttöinen: kuljettaja ohjaa suoraan puomin kärkeä eikä yksittäisten nivelien liikkeitä. Kuormainta varten tarvittavien säätöparametrien määrä vähenee huomattavasti ja puomin rakenteen ja hydraulisylinterien kestävyys paranevat.

Järjestelmän kokonaisnopeutta voidaan säätää kuljettajakohtaisesti. Kuljettaja pystyy myös halutessaan säätämään puomin eri osien välistä nopeussuhdetta, tai vaikuttamaan siihen ajon aikana jatkopuomin manuaalisella käytöllä. Vaihtaminen kärkiohjauksen ja normaalin puominohjauksen välillä sujuu myös napinpainalluksella.

John Deere 1910G

Sähköiset päätyvaimennukset

Kärkiohjaus sisältää sähköiset päätyvaimennukset kaikille puomin pääliikesuunnille. Sylinterien ääripäiden liikkeet vaimennetaan pehmeästi ja estetään iskumaiset kuormitukset päätyasennoissa, jolloin ajamisesta tulee jouhevampaa ja myös puomin kestävyys paranee.

Harvesteri ja puut

Helppo

IBC ohjaa jatkeen käyttöä älykkäästi eri työvaiheissa, mikä tekee työstä paljon helpompaa ja kuljettajalle jää enemmän aikaa työn suunnitteluun.

Harvesteri ja puut

Tarkka

Puomi on erittäin tarkka, ja liike on tasainen myös pitkällä ulottumalla.

Harvesteri ja puut

Päätyvaimennettu

Päätyvaimennus estää ääripäiden iskumaiset kuormitukset eikä kuljettajan tarvitse varoa ääriasentoja. Työ on sujuvampaa ja puomin rakenteiden ja hydraulisylinterien kestävyys paranevat.

Harvesteri ja puut

Nopea

Puulle vietäessä harvesteripää siirtyy automaattisesti katkaisukorkeudelle. Kaatosahauksen jälkeen vedettäessä puomia sisäänpäin harvesteripää siirtyy automaattisesti prosessointikorkeudelle.

Harvesteri ja puut

Rinnemoodi

Puomin kärki noudattaa automaattisesti haluttua liikerataa. Rinteessä työskenneltäessä voidaan valita käyttöön rinnemoodi, jolloin liikerata on sovitettu rinteessä ajoon.

Harvesteripään pujotteleminen puiden välissä sujuu nyt yhtä helposti kuin kahvikuppiin tarttuminen omalla kädellä. Puomi käyttäytyy rauhallisesti ja järjestelmä huolehtii puomin liikkeistä yhtenä kokonaisuutena.

Harvesteripään vienti puulle

Puomin kärki noudattaa automaattisesti haluttua liikerataa. Rinteessä työskenneltäessä voidaan valita käyttöön rinnemoodi, jolloin liikerata on sovitettu rinteessä ajoon.

Parallel-in liike

Harvesteripää ajetaan optimaaliselle puintikorkeudelle. Järjestelmä ohjaa jatkeen käyttöä älykkäästi eri työvaiheissa, mikä vähentää puomiin kohdistuvia rasituksia.

Harvesteripuomin liike pitkällä ulottumalla

Älykäs puomin käännön ohjaus parantaa liikkeiden hallittavuutta myös pitkällä ulottumalla. Puomi on helppokäyttöinen ja tarkka ohjata.

Kärkiohjaus asiakaslehdessä

Lue asiakkaiden kommentteja kärkiohjauksesta.

Kouraa on helppo käsitellä

Kärkiohjaus on helpottanut yrittäjän  elämää siinä määrin, ettei hän enää  ilman sitä suostu puuta ajamaan. ”Kouraa on niin helppo käsitellä. Ainakin harvennuksilla saa päivässä enemmän aikaan, kun koura on nopeampi viedä puille. Jos kärkiohjaus on pois päältä, koko hommasta ei tahdo tulla mitään, niin hyvin siihen on tottunut.”
Janne Sipiläinen, Metsäkone 1/2017

Kaksi miestä, asiakas ja John Deere'n työntekijä

Kärkiohjaus 1270G-harvesterille ja CH7-puomille

"Järjestelmä on erittäin hyvä. Kärkiohjauksella puomia pystyy ohjaamaan helpommin ja tarkemmin ja siihen pystyy nyt laittamaan huomattavasti enemmän vauhtia”, metsäkoneyrittäjä Ville Hänninen tiivistää kokemuksensa John Deere 1270G -harvesterin kärkiohjauksesta.

Älykäs puomin kärkiohjaus

IBC-järjestelmän avulla kuormaimesta tulee erittäin tarkka ja helppokäyttöinen: kuljettaja ohjaa suoraan puomin kärkeä eikä yksittäisten nivelien liikkeitä.

Vaihtaminen sujuu napinpainalluksella.

Sylinterien ääripäiden liikkeet vaimennetaan pehmeästi ja estetään iskumaiset kuormitukset päätyasennoissa, jolloin ajamisesta tulee jouhevaa ja puomin kestävyys paranee.