Ilmakuva Joensuun metsäkonetehtaasta

Joensuun tehdas

AvainlippuRauma-Repola perusti Joensuuhun konepajan vuonna 1972. Yksi alueen tärkeimpiä kilpailuetuja oli alussa ja on edelleen saatavana oleva osaava ja motivoitunut työvoima. Joensuun tehtaalla on tuotettu metsäkoneiden lisäksi muun muassa kaivinkoneita, tiehöyliä, täryjyriä sekä murskauslaitteiden seuloja ja syöttimiä. Tämän lisäksi on tehty puhdasta alihankintaa muille Rauma-Repolan tehtaille.

Metsäkoneiden tuotanto alkoi kuormakoneista vuonna 1973. Niitä tehtiin alussa muutamista kymmenistä korkeintaan muutamaan sataan kappaleeseen vuodessa. 70- ja 80-luvuilla legendaariset Lokomo 909-, 919- ja 939-mallit ovat vieläkin hyvässä muistissa sen aikaisen metsäkoneteknologian huippuina.

Vuodesta 1995 Joensuussa on keskitytty pelkästään metsäkoneiden valmistamiseen. 1990-luvulla vihreät metsäkoneet muuttuivat Timberjackeiksi ja säilyivät sellaisina aina vuoteen 2005 asti, jolloin tuotemerkki vaihtui John Deereksi.

John Deere -kuormatraktoreille ja -harvestereille on myönnetty avainlippu-merkin käyttöoikeus. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa. Olemme ylpeitä korkeasta, suomalaisesta sitoutumisesta ja laadusta.

Katso lyhyt kuvaus konemallien kehityksestä Joensuun tehtaan historiasta kertovasta kirjasta.

Joensuun tehtaan tuotantolinjaa

Tehtaan tuotantolinja

Tehtaan valmistuskapasiteetti on kahdeksan konetta päivässä ja kokonaistuotantomäärä vuodesta 1972 alkaen on yli 32 000 metsäkonetta.

John Deerellä on paljon osaamista koneiden ja laitteiden valmistuksesta. Tätä osaamista myös Joensuun tehtaalla käytetään hyödyksi työmenetelmiä suunniteltaessa. Joensuun tehtaalla turvallisuus, täsmälliset työmenetelmät ja siisteys ovat ensiarvoisen tärkeitä sekä työn tehokkuuden että henkilöstön työsuojelun kannalta.

Investointeja

Deere & Company on investoinut tällä vuosikymmenellä suomalaiseen metsäkoneliiketoimintaan yli 50 miljoonaa euroa. Uusin, tehtaan laajennusta ja kapasiteetin lisäystä koskeva investointi on suurin yksittäinen investointi Joensuun tehtaaseen. Investoinnin toteutus aloitettiin kesällä 2019 ja se valmistuu vuonna 2021.  
 
Investoinnilla parannetaan ja laajennetaan Joensuun tehtaan kokoonpano- ja koeajotiloja sekä lisätään komponenttivalmistuksen kapasiteettia. Investoinnin kokonaismäärä on noin 15 miljoonaa euroa. ”Tämä laajennus auttaa meitä jatkossa vastaamaan paremmin kysyntään huippusuhdanteissa”, kertoo tehtaanjohtaja Janne Haapasalo.

Lehdistötiedote 30.10.2019

Joensuun tehtaan tuontantolinjasta kuva 1970-luvulta

Metsäkoneiden tuotanto alkoi kuormakoneista vuonna 1973. Ohessa kuva tehtaan tuotantolinjasta 70-luvulta.

John Deere 1510G -metsäkone vie pöllikuormaa metsässä

Ympäristömme

Jokainen Suomessa valmistettu John Deere -metsäkone on 1.2.2020 lähtien tuotettu 100 % uusiutuvalla energialla.