Ilmakuva Joensuun metsäkonetehtaasta

Joensuun tehdas

AvainlippuRauma-Repola perusti Joensuuhun konepajan vuonna 1972. Yksi alueen tärkeimpiä kilpailuetuja oli alussa ja on edelleen saatavana oleva osaava ja motivoitunut työvoima. Joensuun tehtaalla on tuotettu metsäkoneiden lisäksi muun muassa kaivinkoneita, tiehöyliä, täryjyriä sekä murskauslaitteiden seuloja ja syöttimiä. Tämän lisäksi on tehty puhdasta alihankintaa muille Rauma-Repolan tehtaille.

 

Joensuun tehtaan tuotantolinjaa

Tehtaan tuotantolinja

Tehtaan valmistuskapasiteetti on kahdeksan konetta päivässä ja kokonaistuotantomäärä vuodesta 1972 alkaen on yli 35 000 metsäkonetta vuonna 2022.

John Deerellä on paljon osaamista koneiden ja laitteiden valmistuksesta. Tätä osaamista myös Joensuun tehtaalla käytetään hyödyksi työmenetelmiä suunniteltaessa. Joensuun tehtaalla turvallisuus, täsmälliset työmenetelmät ja siisteys ovat ensiarvoisen tärkeitä sekä työn tehokkuuden että henkilöstön työsuojelun kannalta.

 

Metsäkoneiden tuotanto alkoi kuormakoneista vuonna 1973. Niitä tehtiin alussa muutamista kymmenistä korkeintaan muutamaan sataan kappaleeseen vuodessa. 70- ja 80-luvuilla legendaariset Lokomo 909-, 919- ja 939-mallit ovat vieläkin hyvässä muistissa sen aikaisen metsäkoneteknologian huippuina.

Vuodesta 1995 Joensuussa on keskitytty pelkästään metsäkoneiden valmistamiseen. 1990-luvulla vihreät metsäkoneet muuttuivat Timberjackeiksi ja säilyivät sellaisina aina vuoteen 2005 asti, jolloin tuotemerkki vaihtui John Deereksi.

Deere on investoinut Suomeen vuoden 2000 jälkeen noin 370 M€: tuotekehitykseen ja jälleenmyyntiin noin 270 M€ ja tehtaalle noin 100 M€.

John Deere -kuormatraktoreille ja -harvestereille on myönnetty avainlippu-merkin käyttöoikeus. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa. Olemme ylpeitä korkeasta, suomalaisesta sitoutumisesta ja laadusta.

John Deere Forestry Oy:n Joensuun metsäkonetehtaalla juhlittiin 50-vuotispäivää ja vihittiin käyttöön uudet tuotantotilat keskiviikkona 25.5.2022. John Deere Forestry on vastannut asiakkaiden tarpeisiin puunkorjuussa jo 50 vuoden ajan. Yhtiön sitoutuminen puunkorjuuratkaisuiden kehittämiseen on tuonut alalle useita uraauurtavia, asiakkaan työtä helpottavia innovaatiota.

Joensuun tehtaan 50 vuotta

Rauma-Repola osti Oy Lokomo Ab:n vuonna 1970. Oy Lokomo Ab:n tehdas perustettiin Joensuuhun vuonna 1972. Tehtaan tuotanto käynnistyi 12.9.1972. Tehdas toimi aluksi mm. alihankintatehtaana Rauma-Repolan muille tehtaille.

 • Lokomo 909

  1973

  Ensimmäiset 909 metsäkoneet valmistuivat Oy Lokomo Ab:n Joensuun tehtaalta.

 • Ösa AB

  1982

  Rauma-Repola hankkii metsäkoneita valmistavan ruotsalaisyrityksen Ösa AB:n.

 • Lokomo Forest Oy

  1983

  Rauma-Repola hankkii metsäkoneita valmistavan Bruun System AB:n Ruotsista. Samana vuonna perustetaan Rauma-Repolan metsäkoneryhmä Lokomo-teollisuuden alaisuuteen. Yhtiön nimeksi tulee Lokomo Forest Oy.

 • Kockums 850

  1984

  Rauma-Repola hankkii metsäkoneita valmistavan Kockums Industri AB:n Ruotsista.

 • FMG 910

  1987

  Yhtiön nimeksi tulee FMG Lokomo Forest Oy (Rauma-Repolan metsäkoneryhmä Forest Machine Group). Joensuun tehtaalta on valmistunut 1000 metsäkonetta. Harvesterien tuotanto keskitetään Filipstadiin, Ruotsiin.

 • FMG Timberjack

  1991

  Rauma-Repola hankkii metsäkoneita valmistavan Timberjack-yrityksen Kanadasta v. 1989. Rauma Oy on Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Rauma-Repolan fuusioissa syntynyt Repola Oy:n tytäryhtiö, jonka alle kootaan yhtiön metalli- ja koneteollisuus. Metsäkoneita valmistavan yhtiön nimeksi tulee FMG Timberjack Oy.

 • Timberjack-aasi

  1994

  Yhtiön nimeksi tulee Timberjack Oy.

 • Kävelevä kone Plusjack

  1999

  Repola ja Valmet fuusioituvat, ja uusi yhtiö Metso päättää luopua metsäkoneliiketoiminnasta. Joensuun tehdas saa ISO 14001 -ympäristösertifikaatin.

 • John Deere -logo

  2000

  Deere & Company ostaa metsäkoneliiketoiminnan. Yhtiön nimeksi tulee Timberjack Oy, a John Deere Company.

 • Timberjack-harvestereita rivissä

  2003

  Harvesterien valmistus siirtyy takaisin Joensuuhun.

 • John Deere 1270D

  2005

  Yhtiön nimeksi tulee John Deere Forestry Oy ja tuotemerkki vaihtuu John Deereksi.

 • Joensuun metsäkonetehdas ja GreenPark

  2015

  GreenPark-toimittajapuisto aloittaa toimintansa. Varastot keskitetään GreenParkin tiloihin ja sisälogistiikkaa kehitetään. Joensuun tehtaalta on valmistunut 25 000 metsäkonetta.

 • Joensuun tehtaan tuotantolinjaa

  2020

  Deere & Company investoi 15 miljoonaa euroa Joensuun tehtaan tuotantokapasiteetin lisäämiseen. Joensuun tehtaalta on valmistunut 32 000 metsäkonetta.

 • Hitsaaja Jarkko Tuononen varmistaa hitsausrobotin liikeradat.

  2022

  Joensuun tehdas juhlii 50-vuotisjuhlaa. Tuotantotilojen laajennus valmistuu. Joensuun tehtaalta on valmistunut 35 000 metsäkonetta.

      

      

John Deere 1510G -metsäkone vie pöllikuormaa metsässä

Ympäristömme

Jokainen Suomessa valmistettu John Deere -metsäkone on 1.2.2020 lähtien tuotettu 100 % uusiutuvalla energialla.

Tehdasvierailut

Tehtaaseemme pääsee myös tutustumaan. Kysy lisää osoitteesta tehdasvierailut@johndeere.com.