Leikkaamisen kultainen sääntö

Jos ruohon leikkaamiseen olisi vain yksi noudatettava sääntö, se olisi tämä: älä leikkaa ruohon lehdestä kerralla enempää kuin 1/3.

Jos haluat, että asiat ovat yksinkertaisia ja ne on helppo muistaa, pidä kiinni tästä yksinkertaisesta peukalosäännöstä: älä yritä poistaa olemassa olevasta lehtisolukosta yhdellä leikkuukerralla enempää kuin yksi kolmasosa. Tätä mieltä asiantuntijat ovat siitä:


”Mitä matalammaksi leikkaat, sitä useammin joudut leikkaamaan säilyttääksesi halutun korkeuden ilman, että poistat enempää kuin kolmanneksi kasvista”, Penn State -yliopiston nurmiasiantuntija Peter Landschoot sanoo. Hän muistuttaa, että lyhyemmässä nurmessa myös ilmenee usein enemmän rikkakasviongelmia, koska sen latvus ei ole niin tiheä. Avoin latvus päästää maahan enemmän valoa, mikä saa rikkakasvin siemenet itämään.

Jos nurmikot päästetään jatkuvasti kasvamaan liian pitkiksi ja niitä leikataan sitten rajusti, ruoho voi rasittua. Rasitus saa ruohon imemään ravinteita juuristosta, jolloin juuret kuihtuvat ja seurauksena voi olla ohentuva, huonokuntoinen nurmi, Georgian yliopiston nurmiasiantuntija Clint Waltz sanoo.