Kärkiohjaus IBC

Puomin älykäs kärkiohjaus

John Deere toi älykkään kärkiohjauksen eli IBC:n kuormakoneisiin vuonna 2013. IBC:n avulla puomin ohjaus on tarkkaa, nopeaa ja helppoa, koska kuljettaja voi keskittyä kouran ohjaamiseen puomin nivelten liikuttelun sijasta. Vuonna 2017 puomin kärkiohjaus esiteltiin myös harvestereihin. Harvesterissa kärkiohjaus on sovitettu työsykliin; puomin liikeradat ja toiminta mukautuvat automaattisesti harvesterin työvaiheeseen.

Isoihin harvestereihin on saatavana harvesteripään ylipyörityksen esto.

Ylipyörityksen esto

 

Harvesterit 1270G/H425, 1270G/H424 sekä 1470G/H425 ovat saatavana harvesteripään ylipyörityksen estolla, kun koneessa on vakaava ja kääntyvä ohjaamo sekä IBC 3.0.

Uudella IBC 3.0 -versiolla varustetut koneet sisältävät myös muita kuljettajan työtä avustavia ominaisuuksia. Syötön avustin (Feeding assistant) auttaa kuljettajaa välttämään syöttöä ohjaamoa päin ja löytämään turvallisia työskentelytapoja, joilla kone säilyy ilman kolhuja. Tämä on mahdollista, koska uusi IBC rekisteröi pöllin suunnan. Sahan avustin (Sawing assistant) auttaa välttämään sahausta ohjaamoa päin. 

Nämä uudet ominaisuudet auttavat pitämään koneen toiminnassa ja hyvässä kunnossa. 

John Deere harvesteri
Kaavakuva kuormakoneen kouran liikkeestä

Helppous ja nopeus

Kärkiohjauksen avulla kuormaimesta tulee erittäin tarkka ja helppokäyttöinen: kuljettaja ohjaa suoraan puomin kärkeä eikä yksittäisten nivelien liikkeitä. Vasen minivipu ohjaa kouraa vaakatasossa.

Kaavakuva kuormakoneen kouran liikkeestä pystysuuntaan

Pystysuora liike

Oikealla minivivulla ohjataan kouran pystysuoraa liikettä.

Kaavakuva kuormakoneen IBC:n päätyvaimennuksista

Sähköiset päätyvaimennukset

Kärkiohjaus sisältää sähköiset päätyvaimennukset kaikille puomin pääliikesuunnille. Sylinterien ääripäiden liikkeet vaimennetaan pehmeästi ja estetään iskumaiset kuormitukset päätyasennoissa.

Vaihtaminen sujuu napinpainalluksella.

IBC:n avulla työ helpottuu ja nopeutuu - jopa kuorman verran päivässä.

Helppo

IBC ohjaa jatkeen käyttöä älykkäästi eri työvaiheissa, mikä tekee työstä paljon helpompaa ja kuljettajalle jää enemmän aikaa työn suunnitteluun.

Tarkka

Puomi on erittäin tarkka, ja liike on tasainen myös pitkällä ulottumalla.

Harvesteri ja puut

Päätyvaimennettu

Päätyvaimennus estää ääripäiden iskumaiset kuormitukset eikä kuljettajan tarvitse varoa ääriasentoja. Työ on sujuvampaa ja puomin rakenteiden ja hydraulisylinterien kestävyys paranevat.

Harvesteri ja puut

Nopea

Puulle vietäessä harvesteripää siirtyy automaattisesti katkaisukorkeudelle. Kaatosahauksen jälkeen vedettäessä puomia sisäänpäin harvesteripää siirtyy automaattisesti prosessointikorkeudelle.

Harvesteri ja puut

Rinnemoodi

Puomin kärki noudattaa automaattisesti haluttua liikerataa. Rinteessä työskenneltäessä voidaan valita käyttöön rinnemoodi, jolloin liikerata on sovitettu rinteessä ajoon.

Käyttäjäkokemuksia

Motourakointi Pikkarainen Oy:n Jarno Pikkarainen kertoo kokemuksiaan IBC:stä.

Motourakointi Pikkarainen Oy:n Jarno Pikkarainen kertoo kokemuksiaan IBC:stä.

Granvikin Metsätyö Oy:n Johnny Granvik kertoo ajatuksiaan IBC:stä.

Granvikin Metsätyö Oy:n Johnny Granvik kertoo ajatuksiaan IBC:stä.

Metsäkoneyhtymä Aittamäki Oy:n Patrik Aittamäki kommentoi koeajon kokemuksia.

Metsäkoneyhtymä Aittamäki Oy:n Patrik Aittamäki kommentoi koeajon kokemuksia.