On kevät: aika lähteä tonkimaan katekerroksia

Mistä tässä on oikein kyse? Katekerrokseksi sanotaan kuolleesta ruohosta muodostunutta kerrosta, joka on hautautunut nurmikkoosi. Tästä syystä et halua sitä ja näin pääset siitä eroon.

Oletko koskaan huomannut sitä kuolleesta ruohosta ja muusta orgaanisesta jätteestä muodostunutta kerrosta, joka nurmikollesi syntyy syksyn ja talven aikana? Sitä sanotaan katekerrokseksi ja sen liiallisuus on huono juttu nurmikkosi kannalta. Tämä tarkoittaa, että on ”katteenpoiston” aika.

Miksi liiallinen katekerros on huono asia? Siksi, että se voi estää vettä ja ravinteita pääsemästä sinne, missä niitä tarvitaan – juuriston alueelle. Eli jos haluat hyväkuntoisen, tuuhean ja kestävän nurmen, on parasta vilkaista tuota katekerrosta. Selvä merkki liiallisesta katekerroksesta on se, että nurmesi tuntuu kävellessä joustavalta.

Paras katteenpoistoaika on keväällä, ruohon aktiivisen kasvuvaiheen jälkeen, kun se on leikattu pari kertaa. Lämpimän vuodenajan ruohojen suhteen tämä tarkoittaa katteenpoistoa myöhemmin keväällä, kylmän vuodenajan ruohot hyötyvät eniten varhain keväällä ja varhain syksyllä tehdystä katteenpoistosta.

Miten ylimääräisestä katekerroksesta sitten pääsee eroon? No jos nurmikkosi pinta-ala ei ole kovin suuri, homma hoituu ihan hyvin vanhanaikaisella haravalla.

Suurempia nurmialueita varten on olemassa katekerroksen poistoon tarkoitettua teknologiaa, joka sopii X100-laitteeseesi: John Deeren 40-tuumainen Thatcherator-laite. Käytä sitä tehokkaasti nurmikkosi karhi- tai katteenpoistokäsittelyyn 20 jousipiikillä ja lisää paino tarvittaessa jopa 45 kg:aan. Jos joudut ylittämään päällystettyjä alueita mennessäsi nurmialueille, arvostat myös Thatcherator-laitteen kuljetustilaa.