Top 5 -leikkuuvinkkimme nurmien kunnon edistämiseen

Leikkaaminen voi olla paljon enemmän kuin vain kosmeettista hoitoa. Oikein tehtynä se voi edistää nurmikkosi yleistä kuntoa ja kestävyyttä. Tutustu parhaisiin leikkauskäytäntöihimme, joiden avulla pidät nurmesi tip-top-kunnossa.

Asianmukainen leikkaaminen voi auttaa rikkaruohojen torjunnassa, kierrättää ravinteita ja vahvistaa juuriston kasvua. Parhaat leikkauskäytännöt riippuvat vuodenajasta, sääoloista, ruoholajista sekä siitä, miten intensiivisesti hoidat nurmeasi. Tässä on muutama asia, joka tulee ottaa huomioon.

1. Pakollinen: terävä, oikein asennettu leikkurin terä

Jos terä on tylsä tai ‒ tai vielä pahempaa ‒ se on asennettu ylösalaisin, leikkausjälki ei ole siistiä. Tämä ei saa ruohoa vain näyttämään jyrsityltä – vioittuneessa ruohossa on nyt myös enemmän kohtia, joista hyönteiset ja sairaudet voivat käydä sen kimppuun, sanoo Floridan yliopiston kaupunkinurmiasiantuntija Laurie Trenholm. Terävä terä tekee siistiä ja tasaista leikkuujälkeä, joka on myös ruohon kannalta paljon terveellisempi vaihtoehto.

2. Käsittele ruoholajiasi oikein

Jokaisella ruoholajilla on suosituskorkeutensa. Vaivannäkö ruoholajin tunnistamisessa ja suositeltavan leikkuukorkeuden selvittäminen voivat auttaa ylläpitämään nurmen kuntoa ja menestystä, Trenholm sanoo.

”Ihanteellinen leikkuukorkeus perustuu ruoholajin lehtilapojen kokoon. Pienilehtisemmät ruoholajit voidaan leikata lyhyemmiksi ja suurilehtiset pärjäävät paremmin hieman korkeampina”, Trenholm sanoo. St. Augustine -ruoholaji kuuluu pituuden suhteen suurilehtisten lajien yläpäähän ja se menestyy 3,5 ‒ 4 tuuman pituisena. Maanpinnan suuntaisena kasvava Centipede-ruoho taas voidaan pitää vain 1 ‒2 tuumaa korkeana.

3. Mikä sitten on leikkuupöydän oikea korkeus?

Ensisijainen tekijä tässä on ruoholaji, mutta siinä ei ole kuitenkaan koko totuus. Hyvä peukalosääntö leikkaamiseen on se, että olemassa olevasta lehtisolukosta ei poisteta yhdellä leikkuukerralla enempää kuin yksi kolmasosa.

Lyhyemmässä nurmessa ilmenee usein enemmän rikkakasviongelmia, koska sen latvus ei ole niin tiheä. Tällöin maahan pääsee enemmän valoa, mikä saa rikkakasvin siemenet itämään. Jos kuitenkin päästät nurmesi kasvamaan liian pitkäksi ja leikkaat sitä sitten rajusti, ruoho voi rasittua, jolloin se imee ravinteita juuristosta. Tällöin juuret kuihtuvat ja seurauksena voi olla ohentuva, huonokuntoinen nurmi, Georgian yliopiston nurmiasiantuntija Clint Waltz sanoo. Nurmen leikkaaminen säännöllisesti ruoholajille sopivaa mittaa lyhyemmäksi saa aikaan saman ilmiön.

Paras strategia on säilyttää leikkauskorkeus samana koko vuoden ajan ‒ pidä leikkurisi korkeusasetus siinä, mikä on ihanteellinen omalle ruoholajillesi.

4. Ajoitus: Leikkaa oikein väliajoin

Arkijärkikin sanoo sen: Jos nurmikkoa lannoitetaan ja kastellaan kovasti tai se on aktiivisen kasvun vaiheessa, se voidaan joutua leikkaamaan kahdesti viikossa. Jos ruoho on siirtynyt lepovaiheeseen, sitä ei ehkä tarvitse leikata ollenkaan. Ja jos ruoho kärsii kuivuuden aiheuttamasta rasituksesta, älä leikkaa ollenkaan – jo vähäinenkin jalkaisin liikkuminen voi aiheuttaa vahinkoa.
Pidä kiinni säännöstä, että et koskaan poista enempää kuin kolmasosan lehtisolukosta. Jos nurmen haluttu korkeus on 2 tuumaa, se täytyy leikata, kun se on kasvanut 3 tuuman korkuiseksi.

5. Mitä silpulle pitäisi tehdä?

Jos leikkaaminen pysyy hanskassa etkä tuota kerralla suuria materiaalikasoja, silppu tulisi jättää nurmikolle – se on täynnä ravinteita, joita nurmesi voi hyödyntää. Jopa tietty määrä lehtiä voidaan silputa ja jättää lannoittamaan maaperää.