Puu koko iäksi: miten se löytyy ja miten se istutetaan

Kun istutat puun, et tee sitä vain itseäsi varten. Usein tulevat sukupolvet nauttivat siitä ja yhdistävät sen sinuun. Meillä on muutama vinkki sen suhteen, mitä puun valinnassa ja istutuksessa tulee ottaa huomioon.

Kun ottaa huomioon, miten pitkä suhde sinulla ja perheelläsi saattaa olla istuttamaasi puuhun, on hyvä ajatus harkita koko hanke huolellisesti läpi. Juttelimme asiantuntijoiden kanssa ja merkitsimme tärkeät asiat muistiin:

1. Perusasiat: valo, kosteus, koko

Olet saattanut kuulla sanottavan: puillakin on tunteet. Mutta vaikka ei olisikaan, niillä varmasti on mieltymyksensä. Jotkin pitävät runsaasta valosta, toiset vähemmästä. Jotkin sietävät hyvin märkää maaperää, jopa tulvia. Jos haluat, että puusi menestyy, sinun täytyy vilkaista valitsemaasi istutuspaikkaa ja selvittää hieman, mikä puu pärjäisi siinä.

Kannattaa ajatella muutaman vuoden päähän tulevaisuuteen. Kuinka paljon tilaa on? Minkä muotoinen ja kokoinen täysikasvuisesta puusta tulee? Huomioi asianmukaiset etäisyydet rakennuksin ja muihin puihin. Ajattele myös maan alla tapahtuvia asioita – joidenkin puiden juuret kasvavat kaksi-kolme kertaa puun levyisiksi. Jätä niille mahdollisuuksien mukaan tilaa levitä putkien ja perustusten estämättä.

2. Mistä pidä ja mitä haluat?

Ajattele omia mieltymyksiäsi: koko, muoto, lehtityyppi, näyttävät kukat, lehtien väri syksyllä ja muut seikat. Etsitkö nopeakasvuista puuta? Jos niin on, muista myös haittapuolet ‒ koristepäärynäpuissa on kauniit valkoiset kukat, ne ovat kauniin värisiä syksyllä ja kasvavat nopeasti. Mutta niiden oksanhangat ovat heikot ja ne saattavat alkaa katkeilla jo 20 vuoden päästä. Selvitä asiaa paikallisen arboretumin tai yliopiston verkkosivuilta.

3. Hanki ja istuta

Kun tiedät mitä haluat, on aika lähteä ostoksille. Sen suhteen on eräitä vaihtoehtoja – suositukset ovat tässä: ykkösenä puu, jonka juuripaakku on juuttiverkossa, kakkosena puu purkkiin istutettuna ja kolmosena paljasjuuriset puut. Juuttiin pakatun juuripaakun tapauksessa voit hankkia suuremman 8 ... 12-jalkaisen puun, mutta taimitarhan suurimman puun valitseminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Siirrossa menetettyjen juurien takaisin kasvattaminen vie puulta 1 vuoden jokaista rungon halkaisijan 1 tuumaa kohti. Tämä tarkoittaa, että suurempi puu voi kasvattaa useita vuosia juuriaan takaisin ennen kuin se alkaa kasvaa muuten, pienempi puu taas palautuu nopeammin ja saattaa kasvaa suuremmaksi aiemmin.

Kevät ja syksy ovat parhaita aikoja puiden istuttamiseen, mutta odota silti, kunnes maaperä on kuivaa ja kuohkeaa mutta ei liian kovaa. Älä ryntää istuttamaan heti kevään alettua, koska maaperän tulisi olla lämmin istutusta varten. Pohjoisilla ilmastovyöhykkeillä istutus 6 ‒ 8 viikkoa ennen talvea on paras vaihtoehto, jotta puulla on aikaa sopeutua.

Kaiva kyllin syvä kuoppa niin, että purkin tai juuripaakun yläosa on maanpinnan tasalla. Parhaan tuloksen saat möyhentämällä maata 2 ‒ 3 kertaa reiän leveyden kokoiselta alueelta puun ympäriltä, jotta sen on helpompi kasvattaa juuria. Kun puu on kuopassa, poista metallilankakori ja juutti sekä lanka mahdollisuuksien mukaan. Poista vähintään juuttikankaan päällimmäinen kerros veitsellä, jotta se ei johda kosteutta pois juuripaakusta.

Kastele perusteellisesti kuopan täyttämisen jälkeen, jotta maa asettuu. Paikasta ja puun koosta riippuen vasta istutettu puu tarvitsee 10 ‒ 15 gallonaa vettä viikossa. 3 ‒ 4 tuumaa paksun orgaanisen katekerroksen kuten puulastujen levittäminen halkaisijaltaan 3-jalkaiseksi ympyräksi vasta istutetun puun ympärille voi auttaa säilyttämään kosteutta ja estämään rikkaruohoja. Pidä kate useiden tuumien päässä puun rungosta.

Kun puu on maassa, jätä se yksikseen kastelua lukuun ottamatta. Lannoitus ja karsinta voi odottaa siihen asti, että juuret ovat kehittyneet (paitsi jos puussa on vaurioituneita tai taudin tartuttamia oksia).