Näin voit auttaa mehiläisiä

Mehiläiset elävät kovia aikoja. Ruoan etsintään sopimaton ympäristö ja heikko ravinto ovat potentiaalisia syitä. Mitä voit tehdä asialle? Tosiasiassa aika paljon.

Mehiläiset ovat ongelmissa. Ja se tarkoittaa, että mekin olemme, koska ne vastaavat noin kolmanneksesta syömästämme ruoasta. Jos ne katoavat, emme ehkä kuole nälkään, mutta ne näyttelevät silti tärkeää roolia ravintoketjumme suhteen.

Tästä syystä kaltaisesi kotipuutarhurit houkuttelevat ja ruokkivat mehiläisiä lisäämällä maisema- tai hyötypuutarhoihin pölyttäjäystävällisiä kasveja. Jos haluat toteuttaa ideaa omassa puutarhassasi, tässä pari juttua, jotka voit tehdä.

1. Tarjoa nektaria ja siitepölyä. Mehiläiset tarvitsevat selvitäkseen sekä nektaria että siitepölyä. Nektaria tarvitaan hunajan valmistamiseen. Se on hiilihydraatti, jota mehiläiset käyttävät saadakseen nopeaa energiaa. Mutta huolellinen tarkkailija huomaa myös, että eurooppalaisilla hunajamehiläisillä on siitepölyä keräävät pussit takajaloissaan. Siitepöly kuljetetaan pesään ja se muunnetaan niin sanotuksi mehiläisleiväksi. Toisin kuin hunaja, jossa on nopeaa yksinkertaista energiaa, mehiläisleipä sisältää proteiinia, rasvoja, hivenaineita ja vitamiineja. Se on ruoka-aineena kriittisessä osassa etenkin pesän nuorimmille jäsenille, joten pesien jatkuva kasvu ja menestys riippuvat siitä ratkaisevasti.

Ja se mikä on hyväksi mehiläisille, voi olla miellyttävää ja hyödyllistä myös sinulle: Helposti kasvatettavat ja hyväntuoksuiset minttukasvit vetävät hunajamehiläisiä kuin magneetit. Monet yrtit mukaan lukien basilika, timjami, laventeli, sitruunamelissa, oregano, meirami, rosmariini ja salvia kuuluvat minttukasveihin(lamiaceae). Miksi et siis istuttaisi tuoksupuutarhaa, joka muodostuu kokonaan yrteistä? Siitä voivat nauttia yhtä lailla sinä ja mehiläiset.

2. Huolehdi lämmöstä. Mehiläiset tarvitsevat lämpöä. Ne eivät pysty edes lentämään alle 13 °C:een lämpötilassa eikä niitä näy ulkona hommissa ennen kuin lämpömittari kipuaa 14 °C:een. Mitä aiemmin aamulla aurinko osuu puutarhaasi, sitä nopeammin mehiläiset lämpenevät ja aktivoituvat.

3. Tarjoa suojaa. Tuuli voi aiheuttaa mehiläisille ongelmia, koska se vaikeuttaa tarkkaa lentämistä ja hajottaa tuoksua, joka johtaa ne ruokalähteen äärelle. Jos puutarhasi on jonkin verran tuulensuojassa, nektarin tuoksu jää leijumaan ilmaan ja näet enemmän mehiläisten touhua.

Pensaiden, puiden tai rakennuksen tuulensuoja voi heikentää tuulta ja ja tarjota varjoa iltapäivällä. Mehiläiset eivät pidä liian kuumasta ja ne lopettavat työnsä yli 38 °C:ssa – pienoinen varjo iltapäivällä voi antaa niille lisäaikaa kerätä elintärkeää nektaria ja siitepölyä.

4. Huolehdi jatkuvasta kukinnasta. Mehiläisten täytyy kyetä keräämään ruokaa alkukeväästä myöhäissyksyyn terveen pesän ylläpitämiseksi. Jos haluat olla koko vuodenajan mehiläisten auttaja, on tärkeää, että niille on tarjolla aina ruokaa eli on istutettava monenlaisia kukkia. Varmista, että suunnitelmasi sisältää kasveja, jotka kukkivat eri aikoina koko kauden ajan – katso ”Puutarhasi: Täydessä kukassa koko kauden”-artikkelistamme lisävinkkejä tähän.

5. Jätä eräät torjunta-aineet hyllyyn. Eräät torjunta-aineet ovat haitallisia mehiläisille – voisit kokeilla jotain muuta, jos mahdollista. Torjuntasaippualiuos voi olla parempi keino torjua tuholaisia kuten kirvoja.

Huomaat, ettei ole vaikeaa luoda mehiläisille ystävällistä puutarhaa, jossa työskentelet rintarinnan näiden uutterien ja tärkeiden hyönteisten kanssa. Ja muuten: mehiläiset touhuavat omiaan ja jättävät sinut rauhaan paitsi, jos ne joutuvat vahingossa puristuksiin tai niitä läimäistään. Saatat kuitenkin haluta välttää voimakkaasti tuoksuvia parfyymejä, hiuslakkoja tai muita hajusteita, jotka saattavat houkutella sekavia mehiläisiä luoksesi, vaikka niiden pitäisi hakea nektaria.