METSÄNHOITAJIA JA METSÄSTÄJIÄ SUKUPOLVESTA TOISEEN

Karl Mitterhauserista ei varmaan koskaan olisi ollut toimistotöihin. Onneksi hänestä tulikin metsänhoitaja ja metsästäjä. Mitterhauserit ovat huolehtineet metsästä ja sen eläimistä jo kahdentoista sukupolven ajan, joten muuta uraa ei voinut oikeastaan ajatellakaan. Perheen tarinat kertovat jopa hirvenmetsästyksestä Itävallan keisarin Frans Joosefin seurueessa. Mitterhauser noudatti perhetraditiota, ja on toiminut nyt jo yli 30 vuoden ajan asialleen omistautuneena metsänhoitajana ja metsästäjänä.
50 VUODEN IÄSSÄ SITÄ ON JO MELKO VAKIINTUNUT. PIDÄN TYÖSTÄNI JA NAUTIN SIITÄ.
KARL MITTERHAUSER

KARL MITTERHAUSERIN VALTAKUNTA

Mitterhauserin vastuualueeseen kuuluu noin 8 500 hehtaaria Itävallan länsiosassa. Se ulottuu Zillertalin laakson pohjukasta aina 3 000 metrin korkeuteen merenpinnasta. Villieläimet huolehtivat kuitenkin itse korkeimmista vuorenhuipuista, hän murjaisee. Ennen täällä oli kuusi metsänhoitajaa ja metsähallituksen toimisto, mutta nykyisin Mitterhauser huolehtii metsästä ja eläimistä lähes yksinään. Ei kuitenkaan aivan yksin, sillä hänellä on apunaan alppienajokoira Bessy.
YHTEENSÄ VASTUULLANI ON NOIN 8 500 HEHTAARIA. 4 500 HEHTAARIA ON METSÄÄ, LOPUT VUORISTOA JA ALPPILAITUMIA.
KARL MITTERHAUSER

PÄIVITTÄISET HAKKUUT

Mitterhauser nauttii metsänhoidosta ja metsästyksestä luonnon helmassa. Jostain on kuitenkin saatava elanto, joten hakkuita tehdään joka päivä. Jokaisella on koti ja niihin tarvitaan huonekaluja, hän sanoo. Hän valvoo puiden kaatoa ja kuljetusta sahoille ja huolehtii metsän terveydestä keräämällä pois kaatuneita puita ja oksia. Hänen mukaansa muuten on vaarana kaarnakuoriaisten lisääntyminen, josta seuraa todellisia ongelmia.
METSÄNHOITAJAKSI RYHTYMISTÄ KANNATTAA HARKITA TARKKAAN. TÄSSÄ TYÖSSÄ ON VASTUUSSA HYVIN TÄRKEÄSTÄ VOIMAVARASTA – LUONNOSTA.
KARL MITTERHAUSER
GATOR-ARTIKKELI
VAHVA VINSSI

METSÄSTÄJÄ JA HÄNEN ELÄIMENSÄ

Metsästys on myös osa Mitterhauserin työtä. Kesäisin hän valvoo villieläinten kantoja ja lumen tultua huolehtii eläinten ruokinnasta. Ennen vanhaan hirvet ja peurat siirtyivät talvella lämpimämmille seuduille. Nykyisin turismi ja liikenne ovat katkaisseet perinteiset alppireitit, ja eläimet joutuvat viettämään talven kylmällä läntisellä alueella. Eläimet kuolisivat nälkään kaksimetrisessä hangessa, hän kertoo. Siksi niille syötetään heinää talvisin.
GATOR-ARTIKKELI
KOKONAAN AVATTAVA TUULILASI
TÄSSÄ TYÖSSÄ ON MONIA TASOJA, JOTKA MUUTTUVAT JATKUVASTI.
KARL MITTERHAUSER

MUUTTUVA AMMATTI

Mitterhauserin vastuualueella hoidetaan metsää, tiloja ja alppilaitumia sekä huolehditaan villieläimistä. Mutta Itävallan Zillertalissa on myös turismia, laskettelurinteitä ja vapaa-ajan palveluita. Hänen mukaansa aina tulisi löytää yhteisymmärrys erilaisia intressejä edustavien ryhmien kesken. Tämä on nykyisin osa hänen työtään, samoin kuin uuden tekniikan mukana pysyminen. Työ muuttuu jatkuvasti, Mitterhauser sanoo, joten hänenkin on muututtava.
VIEMME USEIN METSÄÄN KOULULUOKKIA JA LAPSIA. MINUSTA ON MUKAVAA SAADA NUORET IHMISET TIETOISEKSI LUONNOSTA JA OMASTA YMPÄRISTÖSTÄÄN. NUORISSA ON TULEVAISUUS.
KARL MITTERHAUSER

ISTUTUSTA TULEVIA SUKUPOLVIA VARTEN

Eniten Mitterhauser nauttii työssään kuusien, lehtikuusien, pinjamäntyjen, jalokuusien ja muiden puiden taimien istutuksesta hakkuukypsien puiden kaadon jälkeen. On suuri vastuu luoda perusta seuraavalle 150 vuodelle, hän myöntää. Ja kukapa tietää? Jos perheen perinne jatkuu, ehkä jonain päivänä joku hänen lapsenlapsenlapsistaan kaataa hänen tänään istuttamansa puut.
John Deere Gator Series

John Deeren Gator-Sarja

Tutustu Mallistoon