LAJISSAAN HARVINAINEN

Christian Stotz on mestaripaimen jo viidennessä polvessa. Hän paimentaa erästä Lounais-Saksan suurimmista vaeltavista lammaskatraista, jonka 2 400 eläintä on jaettu kolmeen ryhmään. Hiljattain hän siirtyi perheyrityksen johtoon sukupolvenvaihdoksessa, mikä tällä alalla on nykyisin harvinaista. Päätoimisia paimenia on vuodesta toiseen yhä vähemmän, ja monilla pienillä yrityksillä on vaikeuksia löytää työn jatkajaa. Stotzin mukaan työ on raskasta ja päivät pitkiä. Samalla se on kuitenkin vaihtelevaa eikä koskaan yksitoikkoista.
RYHDYIN PAIMENEKSI VANHEMPIENI YRITYKSEN MYÖTÄ. SE ON OLLUT OSA ELÄMÄÄNI LAPSESTA SAAKKA. NAUTIN TYÖSTÄ JA HALUSIN JATKAA PERHEYRITYKSEN TOIMINTAA.
CHRISTIAN STOTZ

ARVOKKAASTA RESURSSISTA SIVUTUOTTEEKSI

Aikaisemmin alueen paimenet saivat elantonsa lähinnä villan myynnistä. Viime vuosina hinnat ovat kuitenkin laskeneet jyrkästi, ja ostajat ovat harvassa. Saksassa tämä arvokas luonnon raaka-aine on nykyisin lähinnä lihantuotannon ja maisemanhoidon sivutuote. Niinpä Stotz alkoi muutama vuosi sitten markkinoida itseään. Karjasta 99 % on merinolampaita, joiden tuottamaa hienolaatuista villaa hän toimittaa kahdelle alueen yhteistyöyritykselle. Ne valmistavat villasta lankaa ja vaatteita.
GATOR-ARTIKKELI
HELPOSTI KYYTIIN JA POIS
PÄIVÄN ALUKSI YLEENSÄ TARKASTAN LAMPAAT. RUOKIN KARSINASSA OLEVAT ELÄIMET JA SITTEN TARKASTAN AITAUKSESSA JA LÄHISTÖLLÄ OLEVAT.
CHRISTIAN STOTZ

KAUNIIT KATAJAISET NUMMET

Eräs tärkeimmistä paimentamisen tehtävistä Lounais-Saksassa liittyy kuitenkin maisemanhoitoon. Lampaat laiduntavat alueen lukuisilla katajanummilla ja pitävät ne elinvoimaisina. Sama työ koneellisesti tehtynä olisi vaikeaa ja kallista erityisesti mäkisessä maastossa. Myös luonto ja luonnon monimuotoisuus hyötyvät lampaista: tavallisessa maataloudessa monet kasvit ja hyönteiset joko korvattaisiin tai ne kuolisivat pois.
KARSINASSA LAMPAAT SAAVAT ENIMMÄKSEEN RUOHOSÄILÖREHUA, JA KARITSAT SAAVAT PAIKALLISESTA VILJASTA KOOSTUVAA SEOSTA, JOKA ON TIETYSTI GEENIMUUNTELEMATONTA. ULKOSALLA NE SYÖVÄT RUOHOA JA YRTTEJÄ.
CHRISTIAN STOTZ

PAIMEN JA SUSI

Paimen huolehtii katraista päivisin lampaiden ollessa ulkosalla. Iltaisin hän siirtää ne sähköaidalla ympäröidyille laitumille. Stotzin mukaan tämä on välttämätöntä, koska eläimiä ei voi jättää vapaaksi. Yö tuo mukanaan myös muita ongelmia: sudet ovat tekemässä paluuta Saksaan, ja Stotzin mukaan sähköaidan ympäröimä lammaskatras olisi niille varsinainen juhla-ateria. Hän aikoo kuitenkin löytää tähänkin ratkaisun.
TULEVAISUUS ON VIELÄ AUKI. SUDET OVAT TULOSSA TAKAISIN, JOTEN PITÄÄ KATSOA, MITEN TÄSSÄ KÄY.
CHRISTIAN STOTZ
GATOR-ARTIKKELI
HILJAINEN OHJAAMO

MENESTYNEET PIONEERIT

Suoramarkkinointi, alueellinen myynti, tavanomaista korkeammat laatustandardit – Stotzien perheessä on aina luotu uusia uria. Parhaillaan Christian testaa erilaisia teknisiä uudistuksia. Hän haluaa vähentää ja helpottaa työtä laitumilla ja karsinassa entisestään. Vanhempiensa kanssa hän on oppinut, että uudistuksista on lähes aina hyötyä yritykselle pitkällä tähtäimellä. Joskus hän kuitenkin myöntää, että vanhassa vara parempi. Tärkeintä on asettaa tavoitteita ja saavuttaa ne, hän sanoo. Ja niin hän juuri tekeekin.
John Deere Gator Series

John Deeren Gator-Sarja

Tutustu Mallistoon