John Deere Forestry mukana Taitaja 2023 -tapahtumassa

Harvesteri työssään metsässä

Aurinko nousee horisontista. Luonnon äänet säestävät matkaa kohti työmaata. Nouset metsäkoneen ohjaamoon. Tarkistat hakkuutyömaan ohjeistuksen. Käynnistät koneen - metsäkoneen kuljettajan työpäivä voi alkaa!

John Deere Forestry on jälleen mukana Taitaja-kilpailussa! Taitaja on ammattiin opiskeleville nuorille järjestettävä suomenmestaruuskilpailut, jossa kilpaillaan ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Tapahtuma järjestetään vuosittain ja tänä vuonna mukana on 47 eri kilpailulajia.

Tapahtuman finaali järjestetään Espoossa 8.–11. toukokuuta. Olemme tapahtuman pääyhteistyökumppani ja mukana vahvasti metsäkoneen käyttö -kilpailulajissa. Kilpailussa käytetään John Deere -metsäkoneita sekä John Deeren metsäkonesimulaattoria. Lajissa mitataan sellaisia taitoja, joita metsäkoneiden parissa työskentelevät ammattilaiset hyödyntävät päivittäin työssään. Meille on tärkeää, että saamme olla osa nuorten taitajien matkaa kohti heidän uraunelmiansa!

Vastuuta ja vapautta

Metsäkoneen kuljettajan työssä vastuu ja vapaus kulkevat käsikädessä. Työ on itsenäistä ja omaa työtä tulee osata suunnitella. Metsäkoneen kuljettajan tärkein työväline on huipputekniikkaa sisältävä metsäkone. Koneen käsittely vaatii kuljettajalta teknistä osaamista ja hyvät motoriset taidot.

Työskennellessä metsäkoneen kuljettajana toimisto kulkee sinne missä seuraava leimikko odottaa. Harva meistä pääseekin aloittamaan työviikkoansa keskellä metsää. Ammatissa palkitsevaa on, kun oman työnjälkensä voi nähdä heti. Voiko parempaa olla kuin huolellisesti tehty harvennusjälki tai tienvarsivarastoon kuormattu siisti puupino!

Tavoitteena tyytyväinen kuljettaja

Vaikka työvuoro kesäisessä metsässä on upea kokemus, työtä tehdään myös tuulessa ja tuiskussa. Me Deerellä suunnittelemme ja valmistammekin metsäkoneita, joiden tulee toimia myös ääriolosuhteissa. Kehittämiemme ratkaisujen tavoitteena ovat kestävät koneet ja kuljettajan työn helpottaminen.

Haluamme, että metsäkoneen kuljettaja voi hymyissä suin päättää työpäivän. Vielä tärkeämpää kuitenkin on, että uusi työpäivä on mukava jälleen aloittaa. Esimerkkejä ratkaisuistamme on kääntyvä ja vakaava ohjaamo, joka parantaa kuljettajan ergonomiaa ja lisää näkyvyyttä puunkorjuun eri vaiheissa.

Metsäkoneen kuljettaja päättää itse hakkuutyömaalla poistettavat puut ja valitsee maastossa käytettävän ajouraverkoston sijainnin. Kuljettajan päätöksenteon tueksi olemme kehittäneet erittäin tarkat karttatasot, jotka helpottavat korjuun suunnittelua ja kestävän metsänhoidon toteuttamista. Kuuntelemme asiakkaitamme aktiivisesti ja kehitämme metsäkoneitamme jatkuvasti.

Työtä metsäkoneiden parissa

John Deere -metsäkoneita valmistetaan Joensuussa. Tehtaalla juhlittiin 50-vuotisjuhlia vuonna 2022 ja tähän mennessä tuotantolinjalla on valmistettu yli 35 000 metsäkonetta. Deeren valmistamat kotimaiset metsäkoneet ovat ajokoneita sekä harvestereita, joita käytetään katkotun puutavaralajin valmistuksessa.

Haluamme kannustaa nuoria työskentelemään metsäkoneiden parissa. Esimerkiksi Joensuun tehtaamme rekrytoi uusia levyseppähitsaajia. Lisäksi metsäkoneasentajilla sekä metsäkoneenkuljettajilla työllistyminen alan tehtäviin on erittäin hyvä.

Menestystä kaikille tulevaisuuden Taitajille!

 


Teksti: Antti Heikkinen