Koneen käyttöönottokoulutus varmistaa asiakkaalle luotettavan alun

Timo Aikala, Johnny Granvik, Emil Granvik

Uuden metsäkoneen saapuminen leimikolle on aina iso asia. Olipa kyseessä asiakkaan ensimmäinen John Deere -metsäkone tai jo pitkään samaan merkkiin luottaneen puunkorjuuyrityksen tuorein hankinta, onnistunut käyttäjäkokemus ja tuottava työskentely varmistetaan asiantuntevalla John Deere -käyttöönottokoulutuksella.

Jokaisen Joensuussa valmistetun uuden John Deere -metsäkoneen saapuminen tehtaalta työkohteeseen on tärkeä tapahtuma, jota ei voi ohittaa pelkällä ”sitten vain kovaa ajoa” -toivotuksella. Kyseessä voi olla uuden asiakkaan ensimmäinen John Deere, vihreää konekantaa vuosikymmeniä käyttäneen yrittäjän viimeisin hankinta tai jotakin siltä väliltä. Yhteistä kaikille on se, että ensimmäinen leimikko avataan yhdessä John Deeren metsäkoneiden aluekouluttajan kanssa.

Uusi kone tuttuun muottiin timo-aikala-johnny-granvik

Granvikin Metsätyö Oy on toiminut puunkorjuun parissa jo yli neljä vuosikymmentä ja myös John Deere on tullut tutuksi. Tällä hetkellä hakataan seitsemällä ketjulla, ja päämerkki on selvästi John Deere. ”Vuoden sisällä on tullut viisi uutta John Deereä, joista uusin on tämä 1170G -harvesteri H424-hakkuupäällä”, kertoo toimitusjohtaja Johnny Granvik.

Merkki on siis tuttu, joten tarvitaanko käyttöönottokoulutusta? Eikö riitä, että ajetaan kone lavetilta alas ja lähdetään hakkaamaan? ”Kyllähän nämä tosi valmiina tulevat, mutta käymme läpi vielä viimeiset säädöt. Laitamme uudet koneet ikään kuin samaan muottiin muiden koneidemme kanssa, jotta niihin tottuneet kuljettajat pääsevät mahdollisimman helposti aloittamaan työt”, Granvik kertoo.

Hienosäätöä tai täysi läpikäynti

Tässä tapauksessa kyse onkin nimenomaan uuden koneen hienosäätämisestä, TimberMatic Kartat -järjestelmän yhdistämisestä asiakkaalla jo olemassa olevaan palveluun sekä uusien ominaisuuksien läpikäynnistä. Aluekouluttaja Timo Aikala on asentanut hakkuupäähän toisen mittapyörän ja mitannut hakkuupään hydrauliikan paineet kohdalleen. Vielä terien teroitus työkuntoon, ja kone on valmis lähtemään metsään lopullisia säätöjä ja mittalaitteen kalibroinnin tarkistusta varten. ”Asiakkaat, jotka ovat jo käyttäneet John Deere -metsäkoneita, haluavat yleensä uudesta koneesta toiminnaltaan ja liikkeiltään samanlaisen kuin edellinen kone oli. Lisäksi käymme koneen läpi niiltä osin kuin siihen on tullut muutoksia aiempaan malliin nähden. Yleensä tämä vie noin kolmisen tuntia, jonka jälkeen kone on valmis töihin”, Timo Aikala kertoo.

"Uusien John Deere -asiakkaiden kanssa käymme koneen perusteellisesti läpi niin tekniikan kuin erilaisten säätöjen ja toimintojen osalta"
- Timo Aikala -

”Uusien John Deere -asiakkaiden kanssa käymme koneen perusteellisesti läpi niin tekniikan kuin erilaisten säätöjen ja toimintojen osalta”, Aikala jatkaa. ”Tähän käytetään enemmän aikaa, ja erityisesti harvesterin osalta on usein hyödyllistä varata myöhemmin toinen koulutuspäivä, jossa voimme käydä läpi työskentelyn myötä mieleen heränneitä asioita.”

Pienetkin muutokset merkitsevät

Granvikille urakoiva Tony Rintala on esimerkki uudemmasta asiakkaasta. John Deere on Rintalallekin tuttu jo aiemmista kuormatraktoreista, mutta nyt ajossa on ensimmäinen täysin uutena ostettu John Deere 1510G -kuormatraktori. ”Edellisellä ajoin 11 000 tuntia, ja kyllä siinä ajassa kuitenkin moni asia ehtii jo muuttua. Eli vaikka uusi kone periaatteessa olikin tuttu, ja sitä tietenkin osaa ajaa, oli hyvä käydä kouluttajan kanssa kone kokonaan läpi ja päivittää tietämystä”, Rintala vakuuttaa. Kouluttajalla on myös viimeisin tieto tekniikan pienistä mutta käyttäjälle tärkeistä yksityiskohdista, jotka voivat olla juuri toimitetussa koneyksilössä uudistuneet.  

Käytännössä heti töihin tony-rintala-timo-aikala

Koulutuksen sisältö vaihtelee yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan ja kattaa myös teknisiä käytännön toimenpiteitä, jotka kannattaa suorittaa vasta asiakkaan kanssa työkohteessa koneen luovutuksen yhteydessä.

Ensimmäinen tarkastusmittaus on valmis ja tuloksena on 0,79 prosenttia plussan puolella. Tämä saa tyytyväistä ihmettelyä aikaan. ”Kyllä ne vain käsittämättömän tarkkoina tulevat tehtaalta”, toteaa Granvikin Metsätyön huollosta vastaava Eemil Granvik. Tässä korostuukin tehtaalla tapahtuvan perusteellisen testiajon hyödyllisyys. Yhtä mieltä koneiden korkeasta valmiusasteesta on myös Johnny Granvik. ”Todella vähän näissä yleensä on mitään säädettävää, tässäkin mittaus ja värimerkkaus osuivat heti nätisti kohdalleen, ja kaiken kaikkiaan ensipuraisu on tällä koneella todella hyvä”, Granvik tuumii lähtiessään seuraavaksi Timo Aikalan kanssa hakkaamaan muutaman kymmenen rungon verran kuusivoittoista palstaa.     

Hyvä alku takaa hyötyä kaikille

Lopuksi on aika täyttää ja kuitata käyttöönottoraportti Metsätyö Granvikin uusimmalle John Deere -metsäkoneelle. Yhdeksän vuotta John Deere Forestryllä aluekouluttajana toiminut ja sitä ennen pitkään metsäkoneiden parissa työskennellyt Timo Aikala kertoo, että käyttöönottokoulutuksella saavutetaan selviä etuja asiakkaan ja koneen yhteistä jatkoa ajatellen. ”Käyttöönottokoulutuksessa toteamme, että kone toimii kuten pitää. Lisäksi varmistamme, että kuljettaja on sinut myös uusien ominaisuuksien kanssa, jotta ne tulevat mahdollisimman tehokkaasti käyttöön”, Timo linjaa. Samalla asiakkailta kuullaan myös mahdollisia kehitysehdotuksia, joita voidaan viedä eteenpäin. ”Tärkeintä on, että asiakas pääsee koneella nopeasti töihin. Siitä on kaikille pelkkää etua”, Timo Aikala tiivistää. Johnny Granvik on samaa mieltä eikä peittele tyytyväisyyttään vihreiden metsäkoneiden toimivuuteen: ”Jos näin hyvästä pitää vielä konetta parantaa, niin ei ole kyllä mikään helppo tehtävä”.